Velike Slovenke #2 – Jelka Reichman

Tudi ona je Slovenka z veliko začetnico.
Njeno ime simbolizira slovensko ilustracijo. Častna meščanka Ljubljane v tem letu. Legendarna umetnica, ki s svojim živim duhovnim otroštvom ohranja čudežne pokrajine sveta v vseh rodovih.

Jelka Reichman (1939), slovenska slikarka in ilustratorka

velikaslovenka4
Veliko nas je mladostniška leta preživelo ob prebiranju zgodb, za katere sploh nismo vedele, kdo je ta ilustratorka, ki je čarobna besedila spremenila v realnost in nas tako popeljala v čudežni svet pravljic z ilustracijami polnimi detajlov in pozornosti.
Le katera ne pozna njenih ilustracij knig Šivilja in škarjice, Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Zmaj Direndaj, itd. Prav Maček Muri (1975) je bil ena izmed pomembnih prelomnic v ustvarjanju Jelke, saj se je takrat odmaknila od slovenske tradicije in šla popolnoma svojo pot. Pot močno barvitih ilustracij, ki so pokazale izjemno odločnost in energijo.

V svoji bibliografiji ima vpisanih nekje med 160 in 170 del, a to so le projekti, ki so vpisani tja kot knjige same zase, temu pa je treba dodati še množico ilustracij in podob ob različnih drugih priložnostih. Se še spomniš revije Ciciban? Tudi za prekrasne naslovnice tega je v veliki meri kriva prav ona.

velikaslovenka5

Jelka Reichman je izjemno dobra poznavalka otroškega leposlovja, predvsem poezije za otroke. Zato je bil eden njenih zadnjih projektov zbirka Najlepše pesmi o živalih, ki pa je ni le ilustrirala, temveč je tudi sama izbrala pesmi.

Posebno poglavje njenega dela so izdaje na znamkah pošte Slovenije – si že kdaj zasledila katero?

velikaslovenka6

Jelka Reichman je bila že leta 1979 prejemnica Levstikove nagrade, leta 2005 pa je prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Leta 2012 je bila izbrana za Slovenko leta, od letos naprej pa je tudi častna meščanka mesta Ljubljane.

Tudi tebe že daje nostalgičnost ob teh slikah? Oh, kako so bili to lepi časi.

Lep vikend še naprej!
Ana & Špela

 

 

Pusti sporočilo