Velike Slovenke #1 – Ela Peroci

Slovenka z veliko začetnico.
Prav zaradi nje in ostalih velikih slovenskih žensk sva se odločili za to rubriko.

Močne, pogumne, neustavljive, kreativne, drzne … besed kar ne zmanjka. Veliko je bilo takih, ki jih morda še ne poznaš, ampak so za Slovenijo, Slovence, predvsem pa nas Baebe zelo pomembne, saj so veliko prispevale k razvoju, kulturi in temu, da so se ženske uveljavile na področjih, kjer so bile prej postavljene na stranski tir. Zato želiva, da jih spoznaš.

Ela Peroci (1922 – 2001), slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka.

velikaSlovenka3
Kratka zgodovina njenega delovanja lepo ponazori, kako vsestranska ženska je bila Ela.
S poučevanjem na osnovnih šolah je začela leta 1945, kot novinarka je delovala od leta 1948 pri mladinskih revijah Pionir (Gea), Ciciban in Mladi svet (Otrok in družina). Diplomirala je na Filozofski fakulteti, oddelek pedagogika, leta 1954. Zaposlila se je na RTV Slovenija kot sodelavka pri mladinskem izobraževalnem programu na radiu Slovenija in bila urednica oddaje Radijska šola od leta 1962 do upokojitve leta 1978.

Seveda pa nam je Ela Peroci najbolj poznana po svojih literarnih delih za mlade. Le katera se ne spomni pravljice Moj dežnik je lahko balon ali pa Muce copatarice. Snov za svoj literarni opus je črpala iz lastnih zapiskov, ki jih je pisala v obdobju študentskih let. Največji vpliv pri pisanju pa je pri njej imelo materinstvo. Glavni junakinji njenih zgodb sta hčerki Jelka, ki nastopa tudi v pravljici Hišica iz kock, in Anka, ter sosedovi otroci.

velikaSlovenka1
Snov za svoja dela je pisateljica zajemala iz doživljajskega sveta sodobnega mestnega otroka, problematizirala je položaj otroka v družini in opisovala njegove stiske. V zgodbah se pogosto pojavljajo otroci, ki živijo in rešujejo tudi bolj zapletene probleme sami, brez pomoči odraslih. V njenih kratkih sodobnih pravljicah se pojavljajo pogovori z otroki, ki so živeli svoje otroštvo tako v sreči kot v žalosti, pa teh občutkov velikokrat niso imeli s kom deliti.

velikaSlovenka2
Njena dela so bila prevedena v več svetovnih jezikov, obogatili pa so jih tudi najbolj priznani ilustratorji, med njimi tudi Ančka Gošnik Godec (Muca Copatarica) in Marlenka Stupica (Moj dežnik je lahko balon). Najbolj znana in priljubljena med njenimi pravljicami je Muca Copatarica, ki je prvič izšla leta 1957, do leta 2007 je to delo izšlo v petnajstih ponatisih. Doma in na tujem je bila večkrat uprizorjena kot lutkovna igrica.

Ela Peroci je prejela vrsto nagrad, med njimi tudi Nagrado Prešernovega sklada in prišla na Častno listo Mednarodne zveze za mladinsko književnost.

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.« To je bilo tudi geslo njenega ustvarjanja. Morda v katerem od prispevkov iz te rubrike dobiš motivacijo, idejo ali pogum za svoje delo in uresničevanje ciljev.

Lep, kreativen in drzen dan ti želiva ;)
Ana & Špela

 

 

Pusti sporočilo