Sveža zelišča na dosegu roke

Prišel je čas urejanja vrtičkov in “teglcev” na balkonih :) Zato smo v sodelovanju z GARTgarden pripravili tale kratek prispevek. No, napisala ga je Kristina Ravnjak, ki je krajinska arhitektka in strokovnjakinja za to. Me smo se samo veliko novega naučile in pričele z urejanjem domačega zeliščnega vrta :D

gart1Nekatera zelišča in začimbe začnemo redno uporabljati v svoji prehrani šele, ko si uredimo vrtiček na dosegu roke, najbolje na sončni okenski polici, ki se nahaja v bližini kuhinje. Rešitev je zanimiva za vse, še posebej pa za tiste, ki nimate zemljišča za svoj pravi vrt.

Zanimanje za vrt, zelišča in začimbe iz leta v leto raste. Verjetno k temu botruje zavedanje o škodljivosti nekaterih predelanih živil, dodatkov in hrane vprašljive kakovosti, ki nam jo nudijo trgovine. Eden prvih konkretnih korakov k bolj zdravemu življenju je zagotovo lahko preprost nasad domačih zelišč na okenski polici, ki postane opomnik, da si želimo zdravega in kvalitetnega življenja ter smo za to pripravljeni tudi nekaj narediti.

Izbira ustreznega korita in priprava prsti
Rastline v posameznih lončkih hitro izgubijo svojo vitalnost, saj jim majhen koreninski prostor ne omogoča optimalnih pogojev glede vlage, temperature in hranilnih snovi. Za nasad zelišč na balkonu ali okenski polici zato potrebujemo večji cvetlični lonec ali korito, ki ga v globini najmanj 10 cm (raje več) napolnimo s posebnim substratom za zelišča (lahka zemlja, ki je manj bogata s hranili ali običajna zemlja z vrta, ki ji lahko dodamo malo drobnega peska). V večjem koritu bomo praviloma zagotovili boljše rastne pogoje. Za lažji začetek pa je zelo priročen paket za eko zeliščni vrt v katerem najdemo lončke iz bioplastike, ki so 100% biorazgradljivi.

Nasad najlažje uredimo s sadikami
Pri nabavi sadik izbiramo dobro razraščene rastline, ki so že na prvi pogled videti zdrave. Izberemo tiste, ki na dnu lončka tu pa tam pokažejo kakšno koreninico. Zasaditev naj ne bo pregosta, saj se bodo rastline sicer preveč borile za svoj prostor in bodo posledično pretegnjene. Med posajenimi sadikami naj bo najmanj toliko prostora, kot je širok lonček, v katerih so bile posajene prej.

Uporaba začimb in zelišč ni zgolj v okras
Čeprav uporaba zelišč okus in izgled obroka lepo popestri, je dobro poznati učinke, ki jih imajo zelišča in začimbe na naše telo. S premišljeno uporabo si lahko pomagamo pri nekaterih boleznih in nevšečnostih, ki nam jemljejo življenjsko energijo, in tako sami prevzamemo odgovornost za svoje zdravje. Učinke rastlin in rastlinskih delov (ter seveda vseh drugih snovi v obliki hrane, pijače in zdravil), ki jih vnašamo v svoje telo, je dobro poznati tudi zato, da zaužijemo le tisto, kar je za nas resnično koristno, pri tem pa je v ozadju potrebnega mnogo znanja in izkušenj, ki si jih lahko sčasoma pridobi vsakdo, ki si tega resnično želi.

gart2Urejen nasad zelišč bomo postavili na svetlo mesto, ki je zaščiteno pred premočnim vetrom, da se nasad ne bi prevrnil. Po opravljenem sajenju vse skupaj dobro zalijemo in nato na nekaj dni s prsti preverimo vlažnost zemlje. V začetku naj bodo sadike potrebovale stalno preskrbo z vodo, po nekaj tednih od zasaditve, pa lahko pogostost zalivanja zmanjšamo na minimalno in tako zalivamo šele po tem, ko se vrhnji sloj prsti dobro presuši. Da bodo vsi vedeli kaj vse si posadila, pa vsako začimbo ali zelišče označi s prikupnimi označevalci.

Tiste, ki pa imate ogromen vrt, a premalo znanja o krajinskem urejanju in sajenju pa se obrnite na Kristino in GART ekipo, z veseljem in veliko izkušnjami vam pridejo uredit okolico hiše ;)

Kot sami pravijo – to je umetnost sobivanja z vrtom ;)

Želimo vam prekrasne pomladne dni in lep pogled na vaš vrtiček :*

Baeba ekipa & GARTgarden

 

Pusti sporočilo