Preventiva je najboljše zdravilo

Vsakodnevni glavoboli, veliko število letnih prehladov, želodčne težave … Kaj pa če ima kakšna od teh in še mnogih drugih bolezni izvor čisto nekje drugje, kot pa v nezdravi prehrani, premalo gibanja, stresu v službi, itd.?

Zakaj pa imate potem kljub temu, da se zdravo prehranjujete in vsak dan telovadite, še vedno probleme z zdravjem? Do sedaj smo se večinoma ukvarjale z zdravim načinom življenja predvsem na področju prehrane, gibanja ter bile deležne gore nasvetov o prenehanju kajenja, izogibanju alkoholu, pitju sveže čiste vode ter o zdravem spancu.

blogTZ1Timi iz Točke zdravja je napisal super članek, ki bo veliko stvari pojasnil o miselnih procesih in negativnih vzorcih. Kronična obolenja povezuje z notranjim mirom in ravnovesjem. Resnično priporočamo branje: http://www.zdravo.si/zakaj-samo-zdrava-prehrana-in-gibanje-nista-dovolj.html

Mogoče bo ta članek vsaj malce pojasnil alineje iz Baeba rokovnika:

  • Glavoboli: samokritika, perfekcionizem, ne cenim se …
  • Prehlad: vsega imam dovolj, potreba po umiku …
  • Želodčne težave: negotovost, strah pred novim …

Ti je dalo to kaj misliti? Opaziš kaj od podobnega kdaj tudi pri sebi?
Baebe vemo, kako se počutimo po zelo stresnem dnevu, ko gre vse narobe in bi se najraje zaprle v sobo, pokrile z odejo in se zjokale. Utrudi nas tako fizično kot psihično. Občutek pa je včasih podoben hudemu mačku po prekrokani noči – razdražen želodec, slab apetit, glavobol, žeja …

Prav tako se strinjamo s Timijem, da veliko prevečkrat s seboj nosimo bremena preteklosti: stare zamere, potlačena čustva, pomanjkanje kakih občutkov iz otroštva, stresne dogodke itd. Nič čudnega, da statistika kaže, da imamo iz leta v leto več rakavih bolnikov, saj letno za njim zboli več kot 12.000 Slovencev, prav tako pa ljudje zbolevajo za raznimi drugimi kroničnimi obolenji (vse od ščitničnih obolenj, težav s hormoni, kroničnih vnetij črevesja, revmatoidnega artritisa do raznih duševnih bolezni, depresije, shizofrenije, …).

Mislimo, da je zelo vzpodbudna tudi zgodba Timija in Nike, ki jo lahko prebereš na njunem blogu, poleg tega pa sta z vsemi delila tudi nekaj koristnih nasvetov in informacij.

blogTZ2

Draga Baeba, poskrbi za svoje zdravje dokler ti še služi, ne ko bo enkrat že malce prepozno. Tudi me zagovarjamo enako filozofijo kot Točka zdravja: Za svoje zdravje začnimo skrbeti predvsem na preventivni ravni.

Najdite, ne, raje recimo VZEMITE si čas zase. Poskrbite tako za svoje telo kot za svojo dušo! Najdite svoje ravnovesje in samo nekaj svojega, za sebe, kar vam bo pomagalo pri umiritvi in pozitivnemu razmišljanju.

Lep pozdravček
Baeba ekipa

Pusti sporočilo