Hygge, lagom in fika

Se sprašuješ o čem hudiča govoriva? In zakaj toliko tujih besed? Bova kar hitro prešli k bistvu tega bloga.
Prevečkrat se nam zgodi, da se znajdemo v začaranem krogu hitrega tempa življenja, ko preprosto pozabimo nase, svoje počutje, zdravje, misli, želje, cilje itd. Velikokrat se nam zgodi, da so dnevi prekratki, ne uspemo postoriti vsega kar smo si zadale, da imamo doma kaos, ker preprosto nimamo energije za urejanje ko pridemo iz službe, da včasih nimamo dovolj časa niti, da bi uredile same sebe. Se ti kdaj zdi, da si cel dan delala, garala, a še vedno nisi postorila vsega. kar bi morala?

Seveda, da so služba, otroci, družina, finance in podobno pomembni, a ne najpomembnejši. Najpomembnejše smo me same. Kaj ni res, da moramo najprej poskrbeti, da bomo zdrave, srečne in “v formi”, da bomo zmogle vse te naloge, obveznosti in vsakodnevni multitasking?
Zato, draga Baeba ti bova nekaj malega povedali o skrivnostih življenja Švedov in Norvežanov :)
O njihovem načinu BIVANJA.

Hygge (v angleščini se to izgovori hoo-ga ali hue-gah) izhaja iz norveške besede, ki pomeni dobro počutje ali blaginja. To je ideja, ki jo celotna skandinavska kultura sprejema kot najvišjo stopnjo dobrega počutja, ki si je ne moreš izpogajati in je ključnega pomena, da se počutimo srečnejše, bolj zdrave in na koncu bolj produktivne in osredotočene na vseh področjih življenja. Hygge je koncept, ki ga lahko tudi TI apliciraš na svojh stil življenja prav sedaj.

Hygge – to so tisti trenutki, ko zavzdihneš z občutkom olajšanja, udobja, lahkotnosti, veselja, užitka, hvaležnosti, varnosti … Veliko si lahko o tem načinu bivanja prebereš če malce pobrskaš po googlu. Da pa boš lažje začela stopati proti pozitivnemu načinu življenja, sva ti pripravili seznam, ki ti bo malce nakazal kako hygge zgleda v praksi. Za lepši dan in svojo dušo lahko:

baebaEkipa2

 • se “pocrkljaš” s svojim/jo najdražjim/jo
 • si po napornem dnevu privoščiš masažo nog
 • si privoščiš toplo kopel z aromatično soljo
 • meditiraš
 • se poigraš s hišnim ljubljenčkom
 • se zlekneš na kavč pod toplo deko
 • si prižgeš najljubšo dišečo svečko, ki te sprosti
 • si na tržnici kupiš najljubše cvetje in uživaš v vonju
 • spiješ vroče kurkumino mleko (poišči recept na najinem blogu)
 • ob kaminu spiješ kozarec dobrega vina
 • gledaš nebo med tem ko ležiš na travi
 • skuhaš si svojo najljubšo jed
 • vdihavaš svež zrak in poiščeš svoj notranji mir
 • objameš nekoga
 • si ogledaš film ob veliki skledi kokic
 • večerjaš v družbi prijateljev ali družine
 • vadiš hvaležnost
 • klepet s prijateljico ob kavi
 • svoj dom spremeniš v udobno svetišče (mehke deke, svečke in stvari ki jih imaš rada)

baebaEkipa3

Filozofija in čuječnost (mindfulness) za hygge presegata te preproste naloge. Vsaka naloga, pa naj bo še tako klišejska, je neverjetno ozemljitvena in nam pomaga, da se odpremo trenutnemu veselju, smo prisotni in se takoj počutimo boljše.

Prav danes lahko začneš z vpisovanjem dnevnih hvaležnosti v svojo Baebo. Ali pa vsako jutro našteješ vsaj tri stvari za katere si hvaležna in tako začneš svoj dan z veliko mero pozitivnosti. Ali pa vsak večer pomisliš le na to, kaj dobrega oz. lepega se ti je zgodilo.

Če je bil hygge popularen koncept lani, se že govori, da ga bo letos zamenjal švedski koncept lagom, ki pa se drži načela “ne preveč, ne premalo”. Lagom lahko prevedemo kot “ravno prav” in se nanaša na to, da si skromna, poštena in ustvarjaš ravnovesje v življenju. Za razliko od hygge, katerega cilj je, da zajame občutek, je lagom etos samodiscipline in zmernosti. Ta nas spodbuja, da prevzamemo nadzor nad našim življenjem z izbiro, da živimo skromno, a plodno življenje.

Kako pa lahko ti vneseš v svoje življenje čimveč koristnih vplivov tega koncepta?

 • bodi zmerna pri uporabi vode, elektrike in živi bolj zdravo življenje
 • časti lepoto obrtne izdelave in naravnih materialov
 • posadi svoja sveža zelišča in zelenje, poskrbi za čimveč samooskrbe
 • zmanjšaj količino odpadkov, ponovno uporabi in recikliraj
 • znebi se nepotrebnih stvari v tvojem domu, ki so le navlaka, zbiralniki prahu in dajejo občutek nereda in kaosa

baebaEkipa4

Trajno, trajnostno in zdravo ravnovesje v življenju oz. pri delu? Le katera si ne bi želela tega? Pomisli, kaj lahko ti narediš za svoje življenje, kar pa bo pripomoglo tudi k boljšemu svetu. Nama se zdi kombinacija hygge in lagom koncepta fenomenalna. Ne pozabi pa, da gre konec koncev za tvoje kvalitetno bivanje.

Na koncu pa še o zadnjem tujem izrazu – fika – ki prav tako izhaja iz skandinavskih dežel. Fika je nekaj kar bi vsaka Baeba morala početi vsaj trikrat na dan :) Ha?
Švedska beseda fika pomeni pavzo za kavo ali čaj s štručkami, piškoti ali drugim pecivom. Se sliši super ne? Na Švedskem je to družbena institucija. Obvezna dejavnost med šolo in službo. Kavarne so tam Švedom, to kar so pubi Ircem. Ni dneva, da se nebi v kavarni ob toplem napitku in cimetovi štručki podružili s prijatelji ali družino. Seveda brez naglice, motenj … v miru in dobrih vibracijah. Tako se lahko nadoknadi z vsemi govoricami, novicami, čustvi, veseljem in dogodki. Kaj ni lepo, ko se lahko s prijateljico odpravita na sprehod po mestu, si privoščita odlično kavo in 4 ure brez prestanka klepetata, se nasmejita in se spočijeta od vse te naglice, ki jo od nas zahteva življenje?

Seveda pa so to le koncepti, lahko jim rečeš tudi modne muhe ustvarjene s strani spleta, medijev … ampak kaj sva midve hoteli povedati s tem zapisom?

baebaEkipa1

Draga Baeba, vzemi si čas zase, uživaj v lepih trenutkih, bodi PRISOTNA, sprosti se, odmakni se od vsega stresa in naglice, privošči si nekaj za dušo …. malenkosti pomenijo veliko! Smej se, klepetaj, poj, pleši, crkljaj se, uživaj v družbi najbližjih, razmišljaj, piši, bodi hvaležna, meditiraj, vsak dan se uči, širi svoja obzorja – UŽIVAJ ŽIVLJENJE vsak dan, saj čas hitro beži. Ne preklopi se na avtopilota in pusti, da življenje zbeži mimo tebe.

Rada se imej in vse v svoji bližini. Naj bo februar, mesec ljubezni, namenjen predvsem ljubezni do sebe in svojega življenja.

Naj bo jutrišni dan tvoj nov začetek.

Z ljubeznijo,
Ana & Špela

Pusti sporočilo