Dan žena

Dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

danZena1

Nekaj zgodovine enakopravnosti žensk v Sloveniji …
Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala in sicer iz filozofije na graški univerzi. Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica.

Ta pot do enakopravnosti je trnova pot, ki še danes, kljub drugačnemu prepričanju ni dosegla svojega cilja. Res, da so ženske dosegle vodilna mesta v močnih podjetjih, da so dobile mesto tudi v politiki, celo kot voditeljice držav, veliko je uspešnih podjetnic. A kljub vsem tem dejstvom se še vedno dogaja, da so ženske zatirane, deležne nespoštovanja, se jih smatra za manj vredne in se jih z lahkoto ponižuje. Pa ne govoriva le o državah III. sveta ali pa starih šegah iz podeželja. To se dogaja tudi v modernem, urbanem okolju. Tudi v zelo pomembnih ustanovah.
Če si morda zgrešila nedaven govor poljskega poslanca v Evropskem parlamentu, si ga lahko ogledaš tukaj. Tudi nama je prav tako kot španski predstavnici kar zavrela kri v žilah. Še dobro, da so proti njemu sprožili postopek, saj so tovrstne izjave v nasprotju s temeljnim načelom parlamenta o enakosti spolov. Ampak to je resnična slika – tega kar se dogaja v naprednem svetu, tudi v visokih krogih, na najmočnejši ravni oblasti. Nikar ne pozabite Trumpovega odnosa do predstavnic ženskega spola. Res dober vzor za ostale moške.

Prav zato je dan žena še kako pomemben. Saj boju za enakopravnost žensk še ni videti konca. Še daleč smo od tega, da bi bile enakopravno spoštovane. Predvsem v poslovnem svetu, kjer še vedno večinsko velja, da posle sklepajo moški.

danZena2

Zato, drage najine Baebe, upajte si. Utirajte svojo pot do uspeha brez zadržkov. Upajte si. Bodite močne. Zmorete to! Spoštujte se. Bodite srečne, da ste ženske. Bodite ponosne na svoje telo, svoj um, karakter, vse male napake, ki so pravzaprav prednosti, saj vas delajo edinstvene.

Baeba je tukaj za vas, z vami. Za ŽENSKE!

Ana & Špela

Pusti sporočilo